Ben King

 Ben King uit de Verenigde Staten is een professionele wielrenner. Hij fietst voor het UCI ProTeam Cannondale. Hij vertelt over de koersgekte van zijn eerste Tour de France en wat zijn ware doel is in de wielersport.

 

benking2

 

Het begon allemaal bij gewone fietstochten tussen vader en zoon van zo'n 30 minuten tot een uur lang.  Maar de fietstochten met zijn vader zijn veranderd tot een driewekende wielerwedstrijd: de Ronde van Frankrijk.

Ben King is een professionele wielrenner sinds de leeftijd van 19 en hij wordt nu gesponsord door Garmin, een USA Pro Cycling Team. De Tour is een van de grootste en meest slopende gebeurtenissen in de sport en dit is King's eerste Ronde van Frankrijk.

"Het is een beetje overweldigend. zegt Ben King. Ik ben opgewonden en doodsbang. Ik heb de wegen van de eerste paar etappes gezien en er zal een bloedbad zijn. Sommige dingen hebben we niet onder controle zoals valpartijen. Ik probeer geconcentreerd te zijn maar er gebeuren vele dingen. Druk van overal, elke dag interviews, gekke supporters. Het is een echt circus. Ik wil er van genieten".

 

Voor elk gevoel van nervositeit in de gekte is er bij King altijd de gedachte in het achterhoofd wat zijn ware doel in de wielersport is. Het is allemaal voor God en om glorie aan Hem te brengen. 

"Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin en groeide op met alle antwoorden op de belangrijke vragen van het leven. Ik voel dat mijn geloof voortdurend wordt vernieuwd en versterkt door mijn eigen ervaringen. Zelf mijn angsten en twijfels hebben geleid tot bevestiging".

 

Een professionele wielrenner kan 10 maanden weg zijn. Het is een sterk concurrerende sport en een evenement als de Ronde van Frankrijk trekt wereldwijd veel aandacht. Maar wat King gemotiveerd houdt is niet de aandacht van het publiek, maar elk jaar de verbetering die hij ziet in zichzelf.  

"Ik ben gemotiveerd door de wens om mijn volledig potentieel te bereiken. Ik toon elk jaar verbetering. Ik hou van de sport. Het is een levensstijl. Ik omarm zelf het lijden. Er is iets zuiver als je thuisgekomen helemaal leeg bent, wetende dat je je uiterste best hebt gedaan om jezelf te verbeteren. Ik krijg de kans om de wereld en de wedstrijden te zien op fantastische plaatsen. Ik krijg adrenaline van de concurrentie en heb tevens vrienden voor het leven gemaakt door de sport".

 

Eén van zijn vrienden die Ben King heeft geholpen is Todd Henriksen, directeur van Athletes in Action wielrennen.

“Todd is een grote bemoediging geweest. Hij organiseert een wekelijkse bijbelstudie online met een klein groep van wielrenners. Het is geweldig om te praten over belangrijke dingen in het leven met jongens die betrekking hebben bij elkaar en door samen te bidden". 

 

De Ronde van Frankrijk heeft ongeveer een totale afstand van 3500 km. Meer dan 188 landen over de hele wereld zenden het evenement uit met miljoenen kijkers. Ondanks het belang van deze wedstrijd, vind Ben King zijn eigen betekenis alleen in God.  

Een bijbelvers spreekt King bijzonder aan. Kolossenzen 3:23 - 'Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen'.

"Ik voel me in leven op de fiets. Elke dag van gezondheid en kracht is een geschenk. Wielrennen is een prachtige sport en ik denk dat met de juiste geest en het hart ook God behaagt."

 

Dus, met elke trap op je pedaal, elke druppel zweet en elke ademtocht, King rijdt om God te behagen.

 

(By Athletes in Action intern Sierra Fink)

benking1