Visie & structuur

                                                                                                                               

 VISIE

PaxX Global Cycling is opgericht in 2008 en wil, zoals als inbegrepen in haar naam, de wielersport promoten in een wereldwijde context. Met de nadruk op die landen en streken waar wielrennen niet of nauwelijks bestaat.
In eigen contreien, en in landen waar de wielersport reeds een stevige structuur heeft, willen we de accenten leggen op de renner als mens en atleet. We willen tevens een unieke invulling geven aan de diverse aspecten binnen de wielersport die stiefmoederlijk worden behandeld.
 
Wielrennen is in vele landen big businness. Er is helemaal niks mis met de intrede van de commercie in de sport. Mede daardoor heeft de wielersport haar huidige status bereikt. 
Topsport is in deze evenwel geëvolueerd tot een louter professionele aangelegenheid, waarbij de zuivere amateur of liefhebber ietwat beteuterd aan de zijlijn mag meespelen.
 
02-visie-en-structuur
 
Het kloppend hart van de wielersport ligt nochtans bij deze amateurs en masters die zich voor de volle 100% toeleggen op hun passie, en naast hun dagelijkse gezin- en werkomstandigheden, hun grenzen weten te verleggen op sportief vlak.
De wielersport mag bij deze terug worden gegeven aan het volk! Een sport die via een doorgedreven commercialisering slachtoffer dreigt te worden van haar eigen succes.
 
PaxX Global Cycling heeft een uitgesproken christelijke visie in haar aanpak en benadering van de materie. Dit omhelst dat voornamelijk christelijke waarden zoals solidariteit en vriendschap, voorrang krijgen op succes in het algemeen. De renner als mens zal steeds centraal staan in het totaal gebeuren.
 
03-visie-en-structuur
 
 
 
 
STRUCTUUR
 
De structuur bestaat volledig uit vrijwilligers die onbezoldigd aan de realisatie van onze visie willen meewerken. Zoals reeds eerder vermeld, staat de sporter als mens centraal in heel de werking. Dit houdt wel degelijk een andere aanpak in dan bij de doorsnee wielerclub. Daar waar meestal wordt uitgegaan van een programma dat door de renners moeten worden afgewerkt, worden bij ons de rollen compleet omgedraaid.
PaxX Global Cycling beschouwd iedere renner als een individu. Een mens met zowel capaciteiten als tekortkomingen! Een persoon met een specifieke gezin- en werksituatie. Met een diversiteit aan ambities. Met dit uitgangspunt in het achterhoofd wordt iedere renner begeleidt naar een optimale functionering van de door hem gestelde doelen.
 
Een team van medewerkers staat ten dienste van de renner, en vervolmaakt de entourage om tot welgekozen prestaties te komen, en vooraf  besproken doelstellingen te realiseren.
Medewerkers zijn o.a. : dokter, kinesist, mental coach, ploegleider, mechanieker,...
 
Dit is een engagement op lange termijn, en rendeert pas ten volle na een volgehouden samenwerking tussen renner en omkadering. Anders dan bij een snel gewin naar succes, waarbij atleten worden opgebrand in korte tijd, opteren wij voor een langdurige samenwerking waar geduld en passie de motor vormen voor een succesvolle onderneming.
 
01-visie-en-structuur
 
 
 
 
WERKING
 
De werking van PaxX Global Cycling rust op 3 pijlers, te weten:
 
1. Rennersploeeg
2. Eigen organisaties
3. Sociale projecten
 
1 RENNERSPLOEG
 
Een team van 40 competitierenners en 50 recreanten vormen de ruggengraat in de werking van het geheel. Niet alleen Belgen behoren tot onze groep, maar ook Nederlanders, Britten, en zelfs Gambianen. Ze koersen in de categorie's van nieuwelingen, elite zonder contract, amateurs en masters. Geen enkele leeftijd staat ons in de weg.
 
05-visie-en-structuur
 
Niet alleen focusen we ons op de weg. Ook hebben we al een aantal jaar een handvol mountainbikers en veldrijders in onze rangen. Zelfs andere sportdisciplines zoals duatleten en lopers hebben de weg gevonden naar ons team.
 
Sinds 2015 hebben we ook een damesteam opgericht en met succes. We vinden dat vrouwen nog teveel worden benadeld doordat er erg weinig dameskoersen zijn, er haast geen belangstelling voor is en ze haast geen begeleiding krijgen tegenover de mannen. Ook hier willen wij ons steentje bijdragen en het vrouwenwielrennen op de kaart zetten.
 
damesteam
 
Ook de uitbreiding van onze rennersploeg staat hoog op onze verlanglijst. We denken dan vooral om met nieuwe kernen te beginnen in enkele van de ons omringende landen. Zo zijn we begonnen met een afdeling in Nederland.
 
Nationale en internationale competities worden regelmatig bezocht, met steeds betere prestaties als resultaat. Onze renners hebben reeds deelgenomen aan klassieke  wedstrijden in landen als België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Noorwegen, Portugal, Spanje, USA, Ivoorkust, India, Polen, Gambia...
Daartussen enkele opvallende overwinningen zoals om er maar enkele te noemen een klimtijdrit op Alpe d'huez, de Gerolsteiner Classic in Duitsland, de 24uur van Zolder, La Charly Gaul in Luxemburg, het Europees, Belgisch en Limburgs kampioenschap en de 8uur van Spa-Francorschamps. Het aantal overwinningen in regionale kermiskoersen is niet meer te tellen.
 
                                                   06-visie-en-structuur     04-visie-en-structuur          
 
 
2. EIGEN ORGANISATIES
 
De organisatie van ons jaarlijks wielerfestival en retrokoers in Sint-Truiden bewijst dat via de organisatie van een wielerkoers, de animo in de buurt alleen maar ten goede komt. 
Plots is er terug leven in de brouwerij ! Daar waar jarenlang een bijna doodse stilte heerste, bij gebrek aan buurtwerking, zie je opeens mensen opbloeien. Ja, zich zelfs engageren in dit initiatief. Het bewijst eens te meer dat wielrennen als volksport wel degelijk een maatschappelijke functie heeft te vervullen...
 
07-visie-en-structuur
 
Wat zou het mooi zijn, mochten in zoveel andere dorpen en gehuchten, via wielerkoersen, opnieuw de leefbaarheid met een ruk de hoogte inschieten...
Het blijft ook ons bezighouden, om te zien hoe we daar mee kunnen verder gaan, en een stimulans kunnen zijn voor anderen om iets gelijkaardigs op het getouw te zetten.
Op ons verlanglijstje van in te richten koersen de komende jaren, staan o.a. het Belgisch Kampioenschap voor Amateurs en Masters, en het Wereldkampioenschap in dezelfde categorie!
 
Daarnaast hebben we nog onze jaarlijkse ploegvoorstelling, enkele losse winteractiviteiten die worden gekoppeld aan teambuilding, de Tim Milis Memorial, de Big Volentuur Bike Ride in Brussel en het clubkampioenschap op de wielerbaan in Peer.
 
Sinds 2015 hebben we het Wielerfestival omgevormd tot de Ronde van Haspengouw. Een internationale rittenwedstrijd voor amateurs en masters, gespreid over 3 dagen. Met 150 deelnemers was de eerste editie een schot in de roos. Tevens organiseren we die dagen ook Racing for Ladies om ook dames een kans te geven een wielerkoers te betwisten.
 
                                                                  rvhposter     Racingforladies2015   
 
 
3. SOCIALE PROJECTEN
 
Bewust kiezen we als club om ons sociaal te organiseren, zolang het maar enigszins met fietsen heeft te maken.
 
Een voorbeeld van een succesvol project is het Gambia Project. In februari 2012 gingen 2 renners van PaxX Global Cycling richting Gambia, om te zien of er mogelijkheden waren omtrent het promoten van het wielrennen. Niet evident om in een Afrikaanse cultuur het fietsen van de grond te krijgen, maar anderhalf jaar verder hebben we 3 Gambianen die in onze clubkleuren fietsen. Tevens hebben zij in Gambia een eigen club opgericht dat zo'n 25 leden telt: PaxX Global Cycling Club. Ondertussen sturen we meerdere keren per jaar wielerkledij en fietsen richting Gambia.
Over de werking, doelstelling, en beeldmateriaal is alles te bekijken via deze website in rubriek 'GAMBIA PROJECT'.
 
08-visie-en-structuur
 
Een ander project momenteel lopende is  'Leren fietsen' i.s.m. het Fedasil centrum in Sint-Truiden. Bedoeling is om asielzoekers veilig te leren fietsen in het drukke verkeer op de openbare weg. Dat doen we d.m.v. fietsinitiaties en clincis te geven.
 
 
 
 
MEDIA
 
Eén van onze sterkste troeven is communicatie. Wij vinn dit essentieel in de werkzaamheden van een teamwerking. In eerste instantie tussen bestuur en renners om zo tot een optimale samenwerking te komen.
Vervolgens tussen bestuur en sponsors, omdat zij recht hebben op informatie uit eerste hand. Ten slotte tussen de club en haar leden en vele sympathisanten.
 
Van cruciaal belang zijn eveneens de goede relaties die wij onderhouden met de nationale en lokale pers. Onze website is in deze uiteraard het aanspreekpunt bij uitstek voor alle up-to-date informatie.
Verder krijgen onze sponsors, de pers en fans maandelijks een nieuwsbrief per e-mail, waarin de nieuwtjes en fait-divers aan bod komen.
De pers wordt tevens regelmatig benaderd om extra berichten te publiceren. Onze jaarlijkse ploegvoorstelling is dan ook een gegeerd evenement bij de media in het algemeen, en in het bijzonder bij de geschreven pers en lokale TV.
 
09-visie-en-structuur
 
 
 
ONZE WIELERPLOEG ASSOCIEERT ZICH UITDRUKKELIJK MET DE ACTIVITEITEN VAN TEARFUND BELGIE (internationale ontwikkelingshulp) en SERVE THE CITY (internationale vrijwilligers organisatie)
 
10-visie-en-structuur  11-visie-en-structuur